Trøndelag fylkeskommune asfalterer hvert år en andel av vegnettet.
Trøndelag fylkeskommune er byggherre og ansvarlig for asfalteringen på våre fylkeskommunale veger. Hvert år i perioden mai – oktober vil en del av vegnettet bli asfaltert. Av hensyn til trafikksikkerhet og fremkommelighet, vil noe av asfalteringen på de mest trafikkerte vegene bli utført som kveld- og nattarbeid. I enkelte tilfeller må vi også i korte perioder stenge smale veger for å få asfalteringsarbeidet utført.
Vi legger ut informasjon om hvilke strekninger som blir asfaltert på fylkeskommunenes publikumskart for asfaltdekker.
Sjekker vegens tilstand
Fylkeskommunen kartlegger tilstanden på sitt vegdekke hvert år. Dette arbeidet er utført kontinuerlig siden 1995. Vi har derfor god oversikt over utviklingen og tilstanden på asfaltdekkene.
Data fra registreringer blir brukt i et system som heter Pavement Management System (PMS). Med bakgrunn i dette systemet, som har fakta om vegenes tilstand, prioriterer vi hvert år hvor vi skal legge ny asfalt.
Mest asfalt for pengene
Prioriteringer og utvalg av aktuelle vegstrekninger som skal asfalteres blir gjort med hjelp av data fra PMS. Men vi tar også hensyn til trafikkmengde og kontraktstrategi. Dette innebærer at vi ofte forsøker å samle asfalteringen innenfor et begrenset geografisk område, slik at vi får senket prisnivået per tonn utlagt asfaltmasse. Målet er at man innenfor gitte kvalitetskriterier, forsøker å få mest mulig dekkevedlikehold til lavest mulig pris.
Asfaltering på kveld og natt
Asfaltering på de mest trafikkerte fylkesvegene, inkludert fylkesvegene i Trondheim og tettbebygde områder, vil foregå på kvelds- og nattestid. Dette gjøres blant annet av hensyn til trafikantene.
På mindre trafikkerte veger vil trafikken reguleres med manuell trafikkdirigering, og det kan bli noe ventetid for trafikantene. Vi ber alle om å ta hensyn til asfaltarbeiderne og trafikkdirigentene langs vegen.
Hvert år oppstår det trafikkfarlige situasjoner som følge av at utålmodige bilister foretar farlige forbikjøringer og kjører aggressivt i anleggsområdet.
De som er ute på vegen og jobber, er der for å øke sikkerheten og kjørekomforten for deg som trafikant. Da er det fint om du bidrar til å øke sikkerheten for arbeiderne mens de utfører jobben sin, ved å være hensynsfull og godt medmenneske i våre arbeidsområder.
Miljøasfalt
Trøndelag fylkeskommune har siden 2019 hatt miljøvekting som en del av tildelingskriteriene i asfaltkontrakter. Målet om en halvering av Co2- utslippet i forbindelse med gjennomføringen av asfaltkontraktene, har ført til økt kompetanse, innovasjon og fremtidsrettede løsninger. Dette gir lavere utslipp og forbedrer miljøet. Både byggherre og entreprenører har hatt en felles interesse og et godt samarbeid, for å finne gode løsninger på de utfordringene vi står ovenfor når det gjelder klima og miljø.
I utviklingen av stadig mer miljøvennlige asfaltdekker, er det viktig å ha fokus på kvalitet og levetiden på asfaltdekkene. Asfaltdekker med lang levetid er en god investering, også når det gjelder klima og miljø!
Vegoppmerking
Trøndelag fylkeskommune er byggherre og ansvarlig for vegoppmerkingen på eget vegnett. Formålet med vegoppmerkingen er å lede trafikken, varsle trafikantene, regulere trafikken og supplere informasjon gitt blant annet ved oppsatte trafikkskilt.
Vegoppmerkingen omfatter langsgående oppmerking på veger og gater med gule og hvite linjer, samt oppmerking av gang- og sykkelveger.
Vegoppmerking er viktig for sikkerheten til alle som ferdes på og ved vegen, og fylkeskommunen bruker nærmere 15 millioner kroner årlig på dette. Ca. 15 prosent av midlene brukes på ny oppmerking av veger og gater som har fått ny asfalt, mens ca. 85 prosent av midlene benyttes til reparasjon av eldre vegoppmerking.
Gjennom en vintersesong vil mye av vegoppmerkingen slites bort som følge av generell dekkslitasje og bruken av piggdekk. Vintervedlikehold som snøbrøyting, strøing, salting og lignende påvirkninger vil også gi slitasje på vegoppmerkingen, som derfor stadig må repareres og fornyes.