Mars 2025, nr 1/2025 - Digitalt nyhetsblad for planlegging og ressursforvaltning i Trøndelag - Utgitt av Trøndelag fylkeskommune i samarbeid med Statsforvalteren i Trøndelag.
Kurs, webinarer og konferanser
Webinarer om natur og klima i planlegging
Kommunal- og distriktsdepartementet og Miljødirektoratet fortsetter webinarserien om klima og natur i planlegging med nye webinarer i 2025. Webinarene gir en oversikt over regelverk, veiledning og verktøy, og konkrete eksempler på hvordan kommuner og fylker har jobbet med ulike problemstillinger.
- 11. mars: nye statlige planretningslinjene for klima, energi og for arealbruk og mobilitet.
- 29. april: Klima- og naturhensyn i forvaltning av elv, innsjø og kystvann
Nye webinarer og innhold fra tidligere webinarer finner du på Miljødirektoratet sine sider
Kulturen potensial i samfunnsplanlegging, Litteraturhuset i Trondheim 10.mars kl 19-21
Når vi skal planlegge det gode samfunnet – hvilke verktøy tar vi i bruk? Finnes det et uutnyttet potensial i kulturkompetansen som Norge har i rikt monn? Hvilke samfunnsverdier skapes av et sterkt kulturliv?
Denne kvelden snakker vi om ny forskning som belyser kulturens kraft og betydning, muligheter og krav ved revidert kulturlov og har med en spennende case som vil gi oss nye perspektiver.
Mer om programmet, og reserver billett
Trøndelag i tall - Webinarer om befolkningsutvikling og sysselsettings- og næringsstatistikk
14. mars kl 12-12.45 Befolkningsutvikling i Trøndelag
Oversikt over befolkningens utvikling og sammensetning er viktig for alle som jobber med samfunnsplanlegging eller skal dimensjonere tjenester og tilbud. Trøndelag i tall inviterer derfor til et webinar der vi går igjennom de siste befolkningstallene og ser på hva utviklingen betyr for Trøndelag.
Påmeldingslenke til webinaret 14. mars.
20. mars kl 12-12.45 Sysselsettings- og næringsstatistikk
Hva kan statistikken fortelle oss om utviklingen i arbeids- og næringslivet i Trøndelag? Trøndelag i tall inviterer til et webinar der vi går igjennom noe av statistikken, presenterer ulike utviklingstrekk og noen analyser av hva de betyr for Trøndelag.
Påmeldingslenke til webinaret 20. mars
Arena på tvers for distriktskommuner - 4 samlinger i 2025
Trøndelag fylkeskommune arrangerer digitale møter for distriktskommuner i sentralitetsklasse 5 og 6. Arena på tvers skal være en felles arena for læring og erfaringsutveksling på tvers av distriktssatsingene i Trøndelag; Regionalt omstillingsprogram, Bygdevekst, og den regionale distriktssatsinga ILAG. Ta kontakt med Sanna Hanem Kavli om du ønsker være med.
Tema og datoer i 2025:
- 13. mars: Planlegging for ikke-planleggere
- 15. mai: Næring og innovasjon
- 28. august: Reiselivets plass i lokalsamfunnsutviklingen vol. 2
- 13. november: Lokalsamfunnsutvikling vol. 2
Boligpulsen 2025 - 19. og 20. mars, Oslo
Er du opptatt av boligpolitikk, boligbygging og at alle skal bo godt og trygt? Husbanken inviterer til to dager med inspirerende foredrag, debatter og konkrete eksempler som viser samarbeid på boligområdet. Du får servert den mest dagsaktuelle tematikken, forskningen og politiske føringene.
Boligpulsen 2025: Informasjon og påmelding (Husbanken.no)
KS Nettverkssamling i universell utforming, 28. - 29. april i Trondheim
Tema: Kulturbygg/arrangement – universell utforming
Vi får gjennomgang av erfaringer fra universell utforming i arrangementet for VM på ski, likeledes fra Olavsfestdagene i Trondheim som sommerarrangement og for Røros vinterarrangement i verneverdig bebyggelse.
Vi får spennende befaring av Nye Hjorten Teater og et nytt kunstmuseum i verneverdig bygning POMO rett ved siden av. Flere eksempler fra kulturbygg blir det, bibliotek, Studentersamfundet og ISAK kultursenter for ungdom.
Informasjon og påmelding til nettverkssamling universell utforming
Nettverkssamling aldersvennlig lokalsamfunn, 1. april
Tema: Aldersvennlig transport.
Statsforvalteren inviterer til digital nettverkssamling for aldersvennlig lokalsamfunn. Nettverk for aldersvennlig lokalsamfunn er en arena for kunnskapsbygging og erfaringsutveksling i arbeidet med aldersvennlig utvikling.
Informasjon og påmelding til nettverkssamling aldersvennlig lokalsamfunn
Introkurs: En kort innføring i designdrevet innovasjon
Kurset gir deg en kort innføring i hvordan du kan skape nye, lønnsomme og brukervennlige løsninger med designdrevet innovasjon. Gjennomføring: Du laster ned kursmateriell som inneholder alt du trenger. Du holder det som en workshop med kollegaer. Tidsbruk: Omtrent 3,5 timer Pris: Gratis. Kurset er utarbeidet av Design og arkitektur Norge (DOGA). Ønsker du se på flere kurs eller sjekke ut hva designdrevet innovasjon kan brukes til, kan du sjekke det på doga.no
Introkurs i designdrevet innovasjon
Veiledere og retningslinjer
NYTT - To nye statlig planretningslinjer vedtatt i desember/januar 2024
De nye statlige planretningslinjene for arealbruk og mobilitet, og for klima og energi, er vedtatt. Du finner dem på regjeringen sine hjemmesider.
Statlige planretningslinjer for arealbruk og mobilitet
Statlige planretningslinjer for klima og energi
Veileder til matjordplaner i Trøndelag
Statsforvalteren har hatt hovedansvaret for utarbeidingen, med bistand fra flere. Veilederen skal være et hjelpemiddel for kommuner og tiltakshavere/ planleggere i forbindelse med å flytte matjord (jordressursen) ved permanent omdisponering av dyrka og dyrkbar jord. Veilederen kan også være retningsgivende for jordbrukets egen nedbygging av dyrka og dyrkbar jord. Den skal også være et hjelpemiddel i forbindelse med midlertidig omdisponering av dyrka og dyrkbar jord. Det er viktig at kommunene har mest mulig like krav til håndtering av jordressursen, og at dette er krav som ivaretar den på best mulig måte.
Statsforvalterens veileder til matjordplaner
Endring av plan - forenklet prosess etter plan- og bygningslovens § 12-14
Endring av plan bør i mange tilfeller velges i stedet for å gi dispensasjon. Et planvedtak bygger på en grundig faglig utredning, offentlig medvirkning og politisk prosess. Som utdyping av en tolkningsuttalelse er det laget en artikkel om endring av reguleringsplan. Du kan blant annet lese om når du kan bruke forenklet behandling, saksbehandling og fem eksempler.
Endring av plan - forenklet prosess etter plan- og bygningslovens § 12-14
Veiledning om beregning av planreserve til boligformål
Plan- og bygningsloven krever at kommunene legger til rette for «tilstrekkelig boligbygging» i sine arealplaner. I praksis må derfor kommunene operere med en viss planreserve til boligformål. Det er ikke en lovpålagt plikt for kommunene å beregne en planreserve, men slike beregninger vil gjøre det enklere for kommunene å vurdere om kravet om tilstrekkelig boligbygging er ivaretatt. Kommunal- og distriktsdepartementet mener det vil være en fordel om kommunene beregner planreserve på en mest mulig lik måte. Dette kan bidra til å forenkle arbeidet, og det skaper også et grunnlag for å kunne sammenlikne nivået på planreserven mellom kommunene.
Beregning av planreserve til boligformål i kommunene
Nye spesifikasjoner i fagstandarden for PLAN
Innføringen av Plan 5.0 medfører betydelige endringer for kommuner og programleverandører, særlig når det gjelder utveksling av planforslag og håndtering av dataflyt. Nye produktspesifikasjoner gir blant annet mulighet for bruk av GML-format og automatisk oppdatering av planregistre, noe som skal forenkle behandlingen av planer. Du kan lese mer om status for arbeidet på nettsidene om digital fremstilling av arealplan og planregister:
Innføring av nye spesifikasjoner i fagstandarden for PLAN
Ny kart- og planforskrift trer i kraft 1. juli 2025
Den gjeldende kart- og planforskriften fra 2009 oppheves fra samme tidspunkt. For å lese mer om endringene og selve forskriften, kan du gå inn på regjeringen.no.
Informasjon om ny kart- og planforskrift
Er du ny i jobben som planlegger?
På planlegging.no har regjeringen laget egne sider for deg. Her finner du regelverk, veiledere og mye mer. Sjekk det ut på:
Rapporter og stortingsmeldinger
Nye HUNT-rapporter er tilgjengelige
Det blir utgitt delrapporter fra HUNT-undersøkelsene med ulike tema flere ganger i året. For å få tilgang til disse rapportene, kan du gå til fylkeskommunens sider om helseundersøkelsen i Trøndelag eller på HUNT sine egne sider:
Arealprofiler
Vil du vite hvordan det står til med for eksempel jordvern, boligbygging og tilgangen til grøntområde i din kommune? Da kan du sjekke kommunen sin arealprofil som inneholder 35 indikatorer i ein visuell framstilling med mange muligheter til å sammenligne egen kommune med andre kommuner.
Annen info
Søk Klimasats-støtte for 2025
Søknadsfristen for å søke Klimasats 2025 er 31. mars.
Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Kommunene kan gjennom Klimasats-ordningen søke delfinansiering til politisk forankrede tiltak der den økonomiske støtten er utløsende for gjennomføring av tiltak.
Informasjon om utlysning av Klimasats 2025
Ny innsigelsesmyndighet - Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA)
Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) er blitt lagt til listen for temaene radioaktiv forurensning (under Klima- og miljødepartementet), atomanlegg, atomsikkerhet og stråling (under Helse- og omsorgsdepartementet) i rundskriv om innsigelse.
H-2/14 Retningslinjer for innsigelse i plansaker etter plan- og bygningsloven
Endringer i og valg av stedfestet kunnskapsgrunnlag for 2025
Kartverket Trøndelag oppfordrer kommunene til å sjekke endringene i det offentlige kartgrunnlaget (DOK) og sine egne valg av relevante datasettene for 2025. Blant annet er Inngrepsfri natur i Norge et nytt datasett, mens Flomsoner har skiftet navn til Faresoner for flom.
Mer informasjon om Det offentlige kartgrunnlaget (DOK) - regjeringen.no
Høringsfrist for regional plan for energi er 1. april
Lenke til regionale plan for energi
Informasjon fra Bærekraftsnettverket
Bærekraftnettverket i Trøndelag er et kunnskaps- og erfaringsdelingsnettverk for trønderske kommuner. Det gjøres mye godt bærekraftarbeid i kommunene, og da er det viktig å dele god praksis. Dette gjør vi blant annet gjennom aktivitetene Kommuneverksted og Bærekraftfredag. Hvis din kommune har tips til tema vi kan diskutere på våre aktiviteter så ta gjerne kontakt.
Informasjon om Bærekraftsnettverket
Innspill og tips til PLANe-posten mottas med takk – redaktør:
Neste PLANe-post kommer i begynnelsen på juni.