Fylkesutvalget 2023-2027 25. februar 2025 10.00
Sakliste
36/25 Godkjenning av innkalling og sakliste
Fylkesdirektørens innstilling:
Fylkesutvalget godkjenner innkalling og sakliste.
37/25 Godkjenning av protokoll fra møte 11. februar 2025
Fylkesdirektørens innstilling:
Fylkesutvalget godkjenner protokoll fra møte i fylkesutvalget 11. februar 2025.
38/25 Fylkesordførerens orientering
Fylkesdirektørens innstilling:
Fylkesutvalget tar framlagt informasjon til orientering.
39/25 Fylkesdirektørens orientering
Fylkesdirektørens innstilling:
Fylkesutvalget tar framlagt informasjon til orientering.
40/25 Høringssvar på forslag om endringer i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften): Institusjonsakkreditering av fagskoler
Fylkesdirektørens innstilling:
Fylkesutvalget ber om at fylkesdirektøren sender inn følgende høringssvar på forslag om endringer i forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleforskriften) -Institusjonsakkreditering av fagskoler:
1. Trøndelag fylkeskommune støtter målene med institusjonsakkreditering, men vil samtidig peke på at den styrkede autonomien til fagskolene kan redusere fylkeskommunens mulighet til å forvalte høyere yrkesfaglig utdanning opp mot samfunnsoppdrag om å dekke arbeidslivets kompetansebehov. Økt autonomi kan resultere i at fylkeskommunene får mindre innflytelse over hvilke utdanninger som tilbys. Det kan med det bli vanskeligere å sikre at tilbudet dekker de høyest prioriterte kompetansebehovene.
2. Trøndelag fylkeskommune mener det er grunn til å peke på at det er fylkeskommunene som er gitt i oppdrag å ha oversikt over og sikre at arbeidslivets får dekket sine kompetansebehov lokalt, regionalt og nasjonalt. Fagskoler er viktige redskap for å dekke kompetansebehov, men vil ikke ha mulighet til å vurdere tilbud på tvers av kompetansetilbydere/fagskoler. Dette er et oppdrag som er lagt til fylkeskommunene. Samhandling og dialog mellom fylkeskommune(r) og fagskole(r) er avgjørende for å sikre at de høyest prioriterte kompetansebehovene i hele fylket/landet dekkes.
3. Trøndelag fylkeskommune mener at det er av betydning at disse forholdene også blir vektlagt i vilkår for institusjonsakkreditering av fagskoler og saksbehandlingsregler knyttet til dette.
4. Trøndelag fylkeskommune mener det er av betydning at fagskoler har tilstrekkelig innsikt i det øvrige utdanningssystemet til å kunne vurdere om utdanningstilbud dekker kompetansebehov på riktig nivå.
5. Innføring av institusjonsakkreditering vil i framtida kunne gi økonomiske konsekvenser for høyere yrkesfaglig sektor. Trøndelag fylkeskommune mener at høyere yrkesfaglig utdanning fortsatt må finansieres i all hovedsak av statlige midler.
6. Trøndelag fylkeskommune mener at det er av betydning at statlig finansiering av høyere yrkesfaglig utdanning ikke reduserer fylkeskommunenes mulighet til å styre kompetanseproduksjonen dit det er størst behov for den. Det må heller ikke legges for sterke føringer på bruken av midlene slik at fylkeskommunenes mulighet for å bruke egne fagskoler (i Trøndelag THYF - Trøndelag høyere yrkesfagskole) som et redskap for samfunnsutvikling blir begrenset.
7. Trøndelag fylkeskommune mener at det er behov for en diskusjon om det er hensiktsmessig at fagskoler uten institusjonsakkreditering skal forfordeles i forhold til fagskoler med slik akkreditering. Også skoler uten institusjonsakkreditering er viktige aktører for arbeidslivet, og vil ha behov for gode økonomiske vilkår for sin virksomhet.
-
Trøndelag fylkeskommune støtter målene med institusjonsakkreditering.På vegne av: H, PP, Sp, V, FRP
41/25 Høring av forslag til forvaltningstiltak i turistfiske
Fylkesdirektørens innstilling:
Fylkesutvalget tilrår at Fiskeridirektoratet innfører nevnte forvaltningstiltak i regulering av turistfiske med virkning fra 1.april 2025:
1. Innføring av et generelt innfrysingsforbud for personer som ikke er bosatt i Norge, med unntak for gjester ved en registrert turistfiskevirksomhet. Innfryst fisk skal være merket med eier og fiskeslag.
2. Forbud mot innfrysing og utførsel av skjell og skalldyr.
3. En innskjerping av rapporteringskravet ved at det endres fra «løpende» til «daglig» rapportering av fangst.
4. Det innføres krav til standardisert utførselsdokumentasjon, og i tilfeller hvor gjester bryter regelverket skal virksomheten nekte utstedelse av utførselsdokumentasjon.
Fylkesutvalget mener disse tiltakene er viktig steg på veien mot en mer målrettet kontroll, og kun vil ha mindre administrative og økonomiske konsekvenser for registrerte virksomheter som driver innenfor dagens bestemmelser.
Fylkesutvalget vurder at foreslåtte forvaltningstiltak som angår en reduksjon i utførselskvoten fra 18 til 10 kg, har en for kort tidshorisont for å kunne iverksettes og at en innføring fra 1.april 2025 ikke gir næringen tilstrekkelig mulighet for omstilling.
Fylkesutvalget understreker at det er uheldig at berørte næringsaktører ikke har vært en del av utformingen av forslag til forvaltningstiltak i turistfiske. Fylkesutvalget viser også til at den korte høringsfristen er uheldig.
-
Fylkesutvalget mener at deler av forslagene ikke gir en forenkling av regelverket, men heller skaper byråkrati. Videre må tiltak balansere behovet for kontroll opp mot lovlig næringsvirksomhet langs kysten. Fylkesutvalget tilrår at Fiskeridirektoratet innfører følgende forvaltningstiltak i regulering av turistfiske med virkning fra 1.april 2026: 1. Det innføres et generelt innfrysingsforbud for personer som ikke er bosatt i Norge, med unntak for gjester ved en registrert turistfiskevirksomhet. 2. Det innføres krav til standardisert utførselsdokumentasjon. 3. En innskjerping av rapporteringskravet kan iverksettes når man har fått kvalitetssikret og rettet feil i dagens ordning. Dette må skje i samråd med næringen og kontrollaktører Fylkesutvalget mener at deler av forslagene ikke gir en forenkling av regelverket, men heller skaper byråkrati. Videre må tiltak balansere behovet for kontroll opp mot lovlig næringsvirksomhet langs kysten. Fylkesutvalget understreker at det er svært uheldig at berørte næringsaktører ikke har vært en del av utformingen av forslag til forvaltningstiltak i turistfiske, og at konsekvenser for næringen ikke er utredet. Fylkesutvalget viser også til at den korte høringsfristen er uheldig. Fylkesutvalget vurder at foreslåtte forvaltningstiltak som angår en reduksjon i utførselskvoten fra 18 til 10 kg, har en for kort tidshorisont for å kunne iverksettes, og at en innføring fra 1.april 2025 ikke gir næringen tilstrekkelig mulighet for omstilling. Det bør nedsettes en arbeidsgruppe sammensatt av representanter fra fagmiljøene, berørte parter og ressursmiljøer. Mandatet til gruppen vil være å foreslå best mulig forvaltning og utnyttelse av fiskeressursene. Et sentralt punkt i arbeidet vil være å se på nye muligheter for å øke inntektene. Fisketurisme gir allerede i dag den største sysselsettingen og høyeste inntektene pr. kg fisk, og er særlig viktig for mindre lokalsamfunn langs kysten. Arbeidsgruppen må legge fram sin rapport i løpet av 2026. Det må innføres en kontrollordning av useriøse aktører som utnytter fiskeressurser til ulovlig næringsvirksomhet i Norge. Det er her problemet er størst. Det finnes en god del aktører som driver næringsvirksomhet i Norge og ikke forholder seg til norsk lov knyttet til forhold som for eksempel persontrafikk på land og til vanns, ulovlig innførte båter, persontrafikk på sjø uten gyldige papirer på båt og skipper, ulovlig matservering, ulovlig omsetning av varer og tjenester mm.På vegne av: H, KrF, PP, Sp, V, Ap, FRP
42/25 Tilskudd til kommuner i Program for folkehelsearbeid i Trøndelag - perioden 2024-2026
Fylkesutvalget vedtar fordeling av tilskudd fra Program for folkehelsearbeid i Trøndelag for perioden 2024-2026 til kommunene i henhold til denne tabellen
Kommune Tilskudd 2024-2026
Leka 321 000 kroner
Lierne 500 000 kroner
Trondheim 800 000 kroner
Hitra 1 000 000 kroner
Flatanger* 525 260 kroner
Inderøy* 1 100 000 kroner
SUM 4 246 260 kroner
Tilskudd til kommunene på 4 246 260 kroner finansieres av tilskudd fra Helsedirektoratet fordelt over to år (2025-2026), samt fylkeskommunale midler som ligger innenfor gjeldende budsjettramme for 2025 og påfølgende år.
43/25 Tildeling av driftstilskudd 2025 til funksjonshemmedes organisasjoners fylkeslag i Trøndelag
Fylkesdirektørens innstilling:
Fylkesutvalget vedtar tildeling av driftstilskudd 2025 til funksjonshemmedes organisasjoners fylkeslag i Trøndelag i henhold til vedlegg 1.
44/25 Fylkeskommunens innspill til Samferdselsplan for Trondheim
Hovedutvalg for samferdsel sin innstilling:
1. Fylkesutvalget er positiv til Trondheim kommunes forslag til hovedgrep i planen, og mener at de inngripende og bilrestriktive tiltakene i planen er nødvendig for å nå kommunens klimamål og nullvekstmålet.
2. Fylkesutvalget mener imidlertid at planen mangler nødvendige konsekvensvurderinger av hovedgrepene, noe som gjør at planen, etter fylkesutvalgets syn, ikke kan gjøres førende for fremtidig planbehandling i Trondheim kommune. Dette ville ha vært vurdert annerledes om planen hadde vært utformet i henhold til plan- og bygningsloven. Som følge av manglende konsekvensutredninger av sentrale elementer og viktige forhold i planen, har ikke fylkeskommunen kunne gå nærmere inn i tiltakene som foreslås, men gir sine innspill som presentert i drøftingskapittelet over på et mer overordnet nivå.
Fylkeskommunen gir mer konkrete tilbakemeldinger hva angår planprosess og medvirkninger, samt områder som med fordel kunne vært belyst i planen. Fylkeskommunen forankrer uttalelsene sine i de målene og samfunnsoppdragene vi skal ivareta, og der nullvekstmålet for trafikkutvikling i Trondheim er sentralt.
3. Fylkesutvalget støtter de prinsipper og vurderinger som Trondheim kommune har lagt til grunn for planen, og at mobilitet er et viktig verktøy for å løse viktige samfunnsutfordringer som utenforskap, klima- og naturkrisen, og ressursgapet.
-
1. Fylkesutvalget er ikke positiv til Trondheim kommunes forslag til hovedgrep i planen, og mener at de inngripende og bilrestriktive tiltakene i planen vil medføre store konsekvenser. Fylkesutvalget er bekymret for at restriktive tiltak vil gjøre Midtbyen mindre attraktiv, med de konsekvenser det vil ha for handel og arbeidsplasser. Funksjonelle løsninger for både næringslivstransport, kollektivtransport, utrykningskjøretøy og personbiler må vektlegges, samt trygge løsninger for gående og syklende. 2. Endret prisstruktur på kollektivbilletter er ikke analysert og vurdert, og løsningen som skisseres synes lite gjennomtenkt. Fylkesutvalget mener periodebilletten må videreføres. 3. Fylkesutvalget mener at planen mangler nødvendige konsekvensvurderinger av hovedgrepene, noe som gjør at planen, etter fylkesutvalgets syn, ikke kan gjøres førende for fremtidig planbehandling i Trondheim kommune. 4. Fylkesutvalget støtter ikke en sektorisert løsning for Midtbyen, der man deler inn i tre sektorer som er atskilt fra hverandre for personbil. 5. Fylkesutvalget understreker at det ikke kan aksepteres at bompengeinnkrevingen må flerdobles fra dagens 700 millioner i året, for å nå målet om 20 prosent reduksjon i personbiltrafikken. Bompengesystemet og nullvekstmålet er en urealistisk og byråkratisk ordning som ikke støttes videreført. 6. Fylkesutvalget støtter ikke ytterligere reduksjon av tilgjengelige parkeringsplasser. 7. I utbygging av adkomstveier fra ulike bydeler må fremkommelighet vektlegges. Dette gjelder for eksempel Brundalsforbindelsen som må bygges med fire felt, for å sikre fremkommelighet både for kollektivtransport og personbiler.På vegne av: FRP
-
1. Fylkesutvalget er positive til at det lages en samferdselsplan for Trondheim. Flere av grepene i planen er trolig riktig og bør vurderes for å nå kommunens klimamål og nullvekstmålet. 2. Fylkesutvalget mener at planen mangler nødvendige konsekvensvurderinger av hovedgrepene, noe som gjør at planen, etter fylkesutvalgets syn, ikke kan gjøres førende for fremtidig planbehandling i Trondheim kommune. Dette kunne vært vurdert annerledes om planen hadde vært utformet i henhold til plan- og bygningsloven. Som følge av manglende konsekvensutredninger av sentrale elementer og viktige forhold i planen, har ikke fylkeskommunen kunne gå nærmere inn i tiltakene som foreslås, men gir sine innspill som presentert i drøftingskapittelet over på et mer overordnet nivå. 3. Fylkesutvalget påpeker spesielt følgende: a) Næringstransport og løsninger for denne må behandles mer inngående. b) Konsekvenser av økt bilkjøring ved innføring av sektorisert løsning i Midtbyen er ikke utredet tilstrekkelig. c) Endret prisstruktur på kollektivbilletter er ikke analysert og vurdert. Løsningen som skisseres synes lite gjennomtenkt. Fylkesutvalget mener periodebilletten må bestå som i dag, og ambisjonen på sikt er at den må bli billigere. d) Fylkesvalget er bekymret for at restriktive tiltak gjør midtbyen mindre attraktiv med de konsekvenser det vil ha for handel og arbeidsplasser. Det er derfor viktig at man i vurdering av tiltak ser på konsekvensene de samlet sett vil ha for midtbyen. 4. Fylkesutvalget støtter de prinsipper og vurderinger som Trondheim kommune har lagt til grunn for planen, og at mobilitet er et viktig verktøy for å løse viktige samfunnsutfordringer som utenforskap, klima- og naturkrisen, og ressursgapet. 5. Fylkeskommunen er en av partene som det forventes at deltar i løsninger og tiltak i Samferdselsplanen. Fylkesutvalget forutsetter derfor at fylkeskommunen som sentral samarbeidspartner trekkes inn i forbindelse med avklaringer, løsninger og sluttføring av planen. Planen bør omfatte alle transportformer og ta hensyn til pendling fra randkommunenPå vegne av: H, PP, Sp, V
45/25 Mobilitetsanbudene i Trøndelag - vurdering rundt utløsing av opsjon i regionkontraktene
Fylkesdirektørens innstilling:
1. Fylkesutvalget
a. vedtar å be AtB utløse opsjon på dagens kontrakter i region for to år.
b. ber fylkesdirektøren lage en ny plan for prosessen for regionanbudet, og legge denne frem for hovedutvalg for samferdsel.
2. Vedtaket fattes i medhold av kommuneloven § 11-8 hastesaker, og gjeldende reglement for delegering av myndighet punkt 4.1. Melding om vedtaket vil bli lagt fram i kommende møte i fylkestinget.
-
1a. vedtar å be AtB utløse opsjon på dagens kontrakter i region for inntil tre år.På vegne av: H, FRP, PP, Sp, V
-
Trøndelag fylkeskommune ber staten kompensere kostnadsveksten innen kollektivområdet slik at tilbudene kan opprettholdes og utvikles i tråd med mål for klima og mobilitet.På vegne av: Ap, KrF, SV
46/25 «Nasjonaljubileet 2030 i Trøndelag» - hovedprosjekt i regi av Trøndelag fylkeskommune
Fylkesdirektørens innstilling:
1. Prosjektet «Nasjonaljubileet 2030 i Trøndelag» settes i gang og organiseres som foreslått i saksfremlegget. Prosjektleder ansettes.
2. Fylkesutvalget holdes løpende orientert om utviklingen i prosjektet og blir presentert for forslag til hvordan fylkestinget kan involveres i samtalen om jubileumsplattformens verdigrunnlag og temaene i jubileumsstafetten (jfr. FT-sak 78/24) når prosjektleder har konkretisert innholdet i prosjektet nærmere.
3. Fylkesdirektøren etablerer en egen tilskuddsordning for hovedprosjektet, beregnet på fylkets regioner. Det utarbeides kriterier for ordningen som skal være i tråd med fylkeskommunens og nasjonaljubileets målsettinger. Disse legges frem for fylkesutvalget for godkjenning.
4. Fylkesdirektøren legger fram en egen sak i hovedutvalg for næring og industri (HUNI) i løpet av vårhalvåret 2025, som beskriver muligheten for og innretning av en utlysning for verdiskapingsprosjekter knyttet til nasjonaljubileet (jfr. sak HUN-113/22).
-
Fylkesdirektøren legger fram en egen sak i hovedutvalg for næring og industri(HUNI) i løpet av vårhalvåret 2025, som beskriver muligheten for tildeling og bruk av søkbare regionale utviklingsmidler knyttet til nasjonaljubileet.På vegne av: FrP, FRP, H, V
-
4. Trøndelag fylkeskommune kan bidra til at Nasjonaljubileet 2030 skaper muligheter for næringsutvikling i hele fylket, dette i tråd med Verdiskapingsstrategien. Fylkesutvalget peker på at mat, opplevelser, reiseliv og pilgrimsatsning kan være sentralt. Punkt 4 i fylkesdirektørens innstilling blir nytt pkt 5På vegne av: FrP, H, PP, Sp, V
47/25 NOU 2024:18 En universell tannhelsetjeneste - Harmonisering, styring og utvidet offentlig ansvar
Fylkesdirektørens innstilling:
1. Skaffe et bedre kunnskapsgrunnlag
Trøndelag fylkeskommune mener at behovet for å få på plass et helhetlig kunnskapsgrunnlag er helt avgjørende, dette haster mest og bør prioriteres først.
Det er også behov for å få standardiserte tannhelseopplysninger, få på plass kvalitetsregister og styrke datainnsamling for å muliggjøre analyse, styring og kvalitetsforbedring av tannhelsetjenesten og sikre at behovet til befolkning blir møtt på en mer effektiv måte. Et bedre kunnskapsgrunnlag for hvilke helsefremmende og forebyggende tiltak som bør prioriteres av den offentlige tannhelsetjenesten er sentralt for tjenesten.
2. Styring og regulering
Trøndelag fylkeskommune mener det er behov for felles overordnede system i tannhelsetjenesten for å kunne styre, planlegge, regulere og kontrollere en samlet tannhelsetjeneste. Det må kartlegges tannhelseressurser, eksisterende kompetanse og framtidig behov. Det trengs system for å sikre oversikt over pasientgruppene den offentlige tannhelsetjenesten skal gi tilbud til. Det økte ansvaret som er tiltenkt den offentlige tannhelsetjenesten krever også at det blir etablert felles nasjonale system som kan sikre oppfølging av tannhelsedata, kvalitet og kontroll.
3. Forvaltningsnivå
Trøndelag fylkeskommune mener at et regionalt forvaltningsnivå vil være viktig for å tydeliggjøre den offentlige tannhelsetjenesten sitt overordne ansvar for å tilby tannhelsetjenester til befolkningen. Dette inkluderer ansvar for folkehelsearbeid, beredskap og dimensjonering av tjenesten. Fylkesdirektøren erfarer at kompleksiteten i tannhelsetjenesten er økende, særlig med utvidelse av det offentliges ansvar og oppgaver. Dette krever en mer overordnet organisering av tjenesten, blant annet for å kunne ha faglig tyngde og nødvendige støttefunksjoner. Organisering i fylkeskommunen løser de utfordringene som det her er pekt på.
-
Alternativ innstilling sak 47/25 En universell tannhelsetjeneste 1. Trøndelag fylkeskommune støtter Tannhelseutvalgets anbefalinger for rekkefølge for utvidelse av rettigheter og oppgradering av Den offentlige tannhelsetjenesten. 2. Trøndelag fylkeskommune mener det er behov for felles overordnede system i tannhelsetjenesten for å kunne styre, planlegge, regulere og kontrollere en samlet tannhelsetjeneste. Det må kartlegges tannhelseressurser, eksisterende kompetanse og framtidig behov. Det trengs system for å sikre oversikt over pasientgruppene den offentlige tannhelsetjenesten skal gi tilbud til. Det økte ansvaret som er tiltenkt den offentlige tannhelsetjenesten krever også at det blir etablert felles nasjonale system som kan sikre oppfølging av tannhelsedata, kvalitet og kontroll. 3. Trøndelag fylkeskommune mener at det er behov for ytterligere utredninger og anbefaler at det snarest må hurtigarbeidende ekspertutvalg som ser på utredningene Tannhelseutvalget peker på i sin utredning at mangler, med formål om å gjøre nødvendige lovendringer og presiseringer. 4. Trøndelag fylkeskommune anbefaler at alle eldre over 75 år får rett på sterkt rabatterte tannhelsetjenester i Den offentlige tannhelsetjenesten, på lik linje med unge voksne. 5. Trøndelag fylkeskommune anbefaler at retten til akutt tannhelsehjelp blir sidestilt med retten til akutt hjelp for andre helse- og omsorgstjenesten, og komme tilbake til Stortinget med nødvendig lovforslag. 6. Trøndelag fylkeskommune anbefaler at tannhelsetjenester som er en nødvendig del av spesialisthelsehjelp, innlemmes i spesialisthelsetjenesten. 7. Trøndelag fylkeskommune anbefaler at barn og unge får rett på gratis oppfølging og behandling av nødvendig tannregulering i Den offentlige tannhelsetjenesten, og komme tilbake til Stortinget med egen sak. 8. Trøndelag fylkeskommune vil anbefale et det fra staten innføres ordninger slik at fylker som prioriterer å bygge ut offentlige tannhelsetjeneste får vesentlige statlige tilskudd til dette arbeidet. 9. Trøndelag fylkeskommune mener at et regionalt forvaltningsnivå vil være viktig for å tydeliggjøre den offentlige tannhelsetjenesten sitt overordne ansvar for å tilby tannhelsetjenester til befolkningen. Dette inkluderer ansvar for folkehelsearbeid, beredskap og dimensjonering av tjenesten. Fylkesdirektøren erfarer at kompleksiteten i tannhelsetjenesten er økende, særlig med utvidelse av det offentliges ansvar og oppgaver. Dette krever en mer overordnet organisering av tjenesten, blant annet for å kunne ha faglig tyngde og nødvendige støttefunksjoner. Organisering i fylkeskommunen løser de utfordringene som det her er pekt på.På vegne av: SV, Ap
-
Alternativt forslag til punkt 3, forvaltningsnivå: Trøndelag fylkeskommune støtter flertallet i utvalget om det som omtales som den «harmoniserte modellen». Tannhelsetjenesten bør være en del av den samlede helse- og omsorgstjenesten, og den bør så langt det er mulig følge samme prinsipper når det gjelder organisering, regulering og finansiering. Trøndelag fylkeskommune støtter ikke pris- og etableringsregulering for private aktører med offentlig støtte, og støtter derfor ikke utvalgets flertall om å innføre lovfestede krav for private tannhelsetilbydere om å søke konsesjoner for klinikkdrift. Mindretallets forslag om å innføre lovfestede krav for private tannhelsetilbydere om å måtte søke konsesjoner for eierskap av tannklinikker, støttes heller ikke. Private utfører størstedelen av tannbehandlingen for den voksne delen av befolkningen og tannregulering for barn og unge. Trøndelag fylkeskommune vil derfor understreke at private tannhelsetilbydere, i tillegg til den offentlige tannhelsetjenesten, begge er viktige aktører for å kunne gi landets innbyggere et tilfredsstillende tannhelsetilbud i fremtiden.På vegne av: FRP